UV C Germicidne lampe za dezinfekciju i sterilizaciju

UV Germicidne lampe

UV (germicidne) lampe predstavljaju uređaje koji su namenjeni za sterilizaciju vazduha i površina predmeta u zatvorenim prostorijama. Prvi modeli ravijeni su jos u 19. veku. Članak koji se pojavio 1878. godine opisuje sterilizaciju bakterija izlozenih talasima kratke dužine te je 1903. godine Niels Finsen dobio Nobelovu nagradu za medicine za korišćenje UV zračenja u lečenju tuberkuloze kože. Lampe su svoju primenu u sterilizaciji povrsina i vazduha dobile 1910. godine a od sredine 20. Veka prihvaćena kao standardna metoda sterilizacije.

Osnovna podela UV (germicinih) lampi: lampe sa niskim pritiskom, lampe visokog pritiska i LED.

Lampe sa niskim pritiskom su najslicnije flourescentnim sijalicama sa talasnom dužinom od 253,7nm, cev ovih lampi sadrži fuzioni kvarc.

Lampe visokog pritiska su slične HID lampama. Karakteristika ovih lampi je zračenje širokog speckra svetlosti dakle ne jednu liniju kao kod lampi sa niskim pritiskom.

LED tehnologija je danas dobila primenu u velikom broju uređaja.

Opseg UV zraka je između x-zraka I vidljivog dela spektra, dakle između 100 i 400nm dužine.

Podela spektra elektomagnetnog zračenja (talasne dužine izražene u nm) :

  • UV-A (dugi talasi) od 320 nm do 400 nm
  • UV-B (srednji talasi) od 280 nm do 320 nm
  • UV-C (kratki talasi) od 100 nm do 280 nm

UV (germicidne) lampe rade u C - opsegu (kratki talasi). Ovi talasi su veoma štetni za mikroorganizme I bakterije, uništavaju njegov DNK (RNK) čineći njihove ćelije nesposobnim. Tako da se dezinfekcija može vršiti bez ikakvih hemikalija.

Mikroorganizmi koje uništava ova UV talasna dužina su npr. : Salmonella, Schigella, Escherichia coli, Streptococcus, Clostridium tetani, Adeno virus, Coxsackie, Infectious Hepatitis, između mnogobrojnih virusa I bakterija uništava I korona virus (COVID-19).

Pored bakterija I virusa, ove lampe neutralizuju duvanski dim, prašinu, neprijatne mirise I stvaraju zdravu atmosferu u objektima. Takođe pomažu ljudima koji pate od astme, sinusa I raznih alergija.

Ljudi I životinje se ne smeju duže vreme izlagati direktnom UV zračenju ove talasne dužine jer ima štetno dejstvo na kožu I oči. U slučaju da je izlaganje UV zračenju neophodno, potrebno je koristiti odgovarajuću zaštitnu opremu.

Sterilizacione UV (germicidne) lampe se izrađuju od čeličnog dekapiranog lima zaštićenog kvalitetnom plastifikacijom ili inox lima. Izvori zračenja su opremljeni odašiljačima od visoko sjajnog poliranog aluminijuma, a njihov životni vek je 9000 radnih sati.

 

Uredjaji za UV dezinfekciju i UV sterilizaciju:

1. MegaPower 30W

2. UltraPower 60W

3. PowerOne 300W